maanantai 31. lokakuuta 2011

Jouluchutney

Joidenkin joululahjojen kanssa pitää olla liikkeellä hyvissä ajoin. Viimeistään NYT on aika kiehuttaa jouluksi hedelmächutney, jotta maku ehtii kehittyä täyteläiseksi jouluun mennessä. Kelpaa hyvin kinkun tai kalkkunan kera. Ohje on Nigella Lawsonin Christmas-kirjasta muutettu versio.

Joulun hedelmächutney
n. 1,2 litraa, eli esim. 2 x 0,5 l:n purkkia + 1 pieni purkki
250 g kuivattuja aprikooseja
250 g kuivattuja taateleita
250 g kuivattua omenaa, viikunoita, persikkaa...
250 g kuivattuja karpaloita
2 dl muscovado-sokeria
2 dl omenaviinietikkaa
2 dl vettä
1/2 tl suolaa
(1 sitruunan raastettu kuori)
1/4 tl jauhettua neilikkaa
1/2 tl jauhettua maustepippuria
1 tl kanelia
1 tl jauhettua inkivääriä

Pilko kuivat hedelmät ja laita sitten kaikki ainekset kattilaan tai laakeaan kasariin. Keitä 15-20 minuuttia välillä sekoittaen, kunnes hedelmät pehmenevät. Ota liedeltä ja anna jäähtyä kymmenisen minuuttia.
Steriloi purkit ja kaavi lämmin chutney purkkeihin. Säilytä viileässä.

Valmista chutney pari kuukautta aiemmin ennen sen lahjoittamista tai käyttämistä. Avattuna säilyy jääkaapissa kuukauden verran.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti