lauantai 5. marraskuuta 2011

Kedgeree

Hauskaa: olen jo muutaman vuoden luullut, että annoksen nimi on kedregee ja ihan juuri huomasin, että "lukihäriö" oli tullut. Ilmankos sanan sanotaan tulevan hindinkielen khichdi- tai kitchari-sanoista. Sana tarkoittaa riisiä ja linssejä.

Myönnettäköön, etten ole ottanut reseptiä käyttöön sillä minulla on ollut ennakkoluuloja yhdistää lohi ja riisi ja curry yhteen. Kokeilunhalu kuitenkin voitti ennakkoluulot ja voi iloa, kun voittaa itsensä ja löytää uutta! Yhdistelmä toimii hyvin eikä vaadi suunnattomia ponnisteluja. Loistava arkiruoka siis. Jos haluaa hifistellä ruoan juhlakäyttöön, voi mukaan raastaa sitruunan kuorta tai lorauttaa valkoviiniä. Oikaistakin voi käyttämällä keltaista currytahnaa mausteiden sijaan.

Britit tekevät tämän mieluiten savustetusta koljasta, mutta lohi käy vallan mainiosti.

Kedgeree
6-8 hengelle
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
1 tl currya
1/2 tl kurkumaa
ripaus jauhettua paprikaa
ripaus kanelia
3 1/2 dl basmatiriisiä
6 dl kasvislientä
300 g kypsää savulohta
n. 100 g salaattipinaattia
1 sitruunan mehu
3-4 kananmunaa
(suolaa, pippuria, ruohosipulia/persiljaa/korianteria)

Keitä kananmunat kypsiksi. Anna jäähtyä.
Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota sipulit isossa kattilassa tai kasarissa kypsäksi. Lisää mausteet ja sekoita hyvin.
Lisää riisi ja lisää tarvittaessa öljyä tai voita. Sekoita, jotta riisi saa kauniin keltaisen peitteen. Lorauta sitten kasvisliemi joukkoon ja hauduta kypsäksi matalassa lämmössä. Lisää tarvittaessa vettä jos riisiseos näyttää kuivahtamisen merkkejä.

Tällä välin perkaa lohi ja paloittele se suupaloiksi. Huuhtele pinaatti. Lisää lohi, pinaatti  ja sitruunamehu kypsän riisin joukkoon.
Kuori ja puolita keitetyt munat ja nosta kedgereen päälle. Mausta tarpeen mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti