maanantai 6. huhtikuuta 2015

Pääsiäispesät ja karitsaa mechoui

Tänä pääsiäisenä värkkäilin tällaisia hassuja pääsiäispesiä. Minusta ne näyttivät söpöiltä, suorastaan syötävän söpöiltä! Suklaaherkkujen lisäksi söimme määkijää.

Kerrankin, siis kerrankin, lampaan paistaminen onnistui! Mielessä oli vielä sitkeät muistikuvat edellisestä lampaasta, joka kuivui käntyksi, vaikka luin Vatsasekaisin Kilinkolin-blogin kirjoituksen, vaikka noudatin Nannan ohjetta. Tämänkertainen yritys kuitenkin palkittiin, liha onnistui loistavasti. Tämä johtunee kolmesta seikasta. Olin nöyrää kokkia ja
  1. ostin karitsaa, en lammasta;
  2. sulatin pakastamani lihan rauhassa;
  3. kypsensin kauan leppoisassa lämmössä.
Karitsasta tuli maukasta ja mausteet olivat tasapainossa. Keittelin valuneen liemen hieman kokoon ja ajattelin lisätä kermaa. Sitä en kuitenkaan tehnyt sillä liemi oli niin hyvää. Suurustin siis Maizenalla. Lisänä söimme uunissa paahdettua porkkanaa ja palsternakkaa sekä hasselbackan perunoita.

Ohje on alunperin marokkolainen ja tarkoitettu vuohelle tai lampaalle. Maaseudulla lihan paistamiseen saatetaan käyttää maakuoppaa tai syvää saviuunia, jonne liha lasketaan kypsymään kokonaisena (mechoui). Kotioloissa sähköuuni hoitaa homman, kunhan astia suljetaan tiiviisti. Jos käytät savipataa liota pata ensin vedessä 20 min ja paista lihaa 170 C asteessa kolmen tunnin ajan.

Kumpi olikaan mun pesä..?

Pääsiäispesät
n. 12 kpl
200 g suklaata
pieni nokare voita
100 g shredded wheat-muroja, tai muita muroja
100 g pieniä suklaamunia
 
Jos käytät shredded wheat-muroja, riko tai rouhi ne.
Sulata suklaa ja voi kattilassa. Sekoita tasaiseksi ja siirrä pois liedeltä. Kaada murot suklaan joukkoon ja sekoita. Laita suklaaseosta muffinssivuokiin ja tee teelusikalla keskelle pieni pesä. Aseta keskelle suklaamunia ja anna jähmettyä viileässä.


*****

Karitsaa mechoui
1,6 kg karitsan paisti, luuton
4 valkosipulia
1/2 rkl korianterin siemeniä
1 rkl merisuolaa
1 tl jauhettua juustokuminaa eli jeeraa
1 tl jauhettua paprikaa
1 rkl vaaleaa vaaleaa siirappia
1/2 - 1 rkl sitruunamehua
2 rkl tai loraus kasvisöljyä

 Laita valkosipulit, korianterin siemenet ja merisuola mortteliin ja hiero tahnaksi. Lisää loput ainekset ja sekoita.
Viillä lihaan pieniä viiltoja ja hiero mausteseos joka puolelle lihaa. Anna marinoitua kaksi tuntia tai yön yli. Laita liha paistoastiaan, lisää 1,2 dl vettä ja sulje astia. Itse peitin astian foliolla ja laitoin kannen päälle, sillä mun uunivuokani päästää hieman paistohöyryjä kannen välistä.
Laita astia kylmään uuniin ja laita uuni lämpiämään 130 C asteeseen. Anna paistua neljä tuntia.

Ota liha tarjoilulautaselle ja leikkaa. Kaada tai siivilöi kastike kattilaan ja kiehuttele kokoon. Tarkista mausteet. Suurusta Maizenalla.

Oho, ateria tuli syötyä muttei kuvattua, mutta kastikekulhosta on kuva!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti